OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Verandermanagement
Hier vindt u artikelen rond boeken over veranderkunde en verandermanagement. Van Verdraaide organisaties en draagvlak tot weerstand. Alles voor wie organisaties wil veranderen.
Pagina 62 van 1.635 resultaten
interview
Leiderschap
13 maart 2013
Erik de Vries
5-6 minuten leestijd
Leidinggeven kun je zelf! heet het nieuwe boek van Peter de Roode. Het is een theoretische uitwerking van het eerder verschenen Werkvormen voor managers, al wordt in zijn laatste werk de praktijk zeker niet vergeten. De Roode aan het woord over de noodzaak tot mondigheid.
recensie
Algemeen management
6 maart 2013
Bart Aupers
Drie jaar geleden hoorde ik voor het eerst over de Spiral Dynamics theorie van een voormalig CEO van een technische dienstverlener. Als bedrijfskundige was ik al bekend met de behoeftehiërarchie zoals Maslow die opstelde. Niet geheel overtuigd van Maslows piramide was ik een beetje sceptisch over deze Spiral Dynamics theorie. Maar de passie waarmee deze CEO over 'Spiral Dynamics' sprak maakte mij nieuwsgierig naar 'Spiral Dynamics, mastering values, leadership and change' van Edward Beck en Christopher C. Cowan.
nieuws
Algemeen management
5 maart 2013
Hans van der Klis
4-6 minuten leestijd
We willen altijd maar beter, slimmer, effectiever. Wie het over organiseren heeft, heeft het meteen ook over presteren. De beste manier om dat te doen? Je kunt een voorbeeld nemen aan een toporkest, aan de Belgen, je kunt een high performance organisatie bouwen of je kunt helemaal niets doen, krijgen we dit voorjaar van managementboekenauteurs te horen.
preview
Verandermanagement
25 februari 2013
Hans van der Klis
2-3 minuten leestijd
Alle organisatieveranderingen geven gedoe. Dat geldt voor klassieke bureaucratieën in beweging, maar net zo goed voor de moderne organisaties die het moeten hebben van samenwerking en innovatie. In hun nieuwe boek Gedoe op tafel laten Jacqueline Jansen en Joop Swieringa zien waarom gedoe vaak taboe is, hoe je gedoe op tafel krijgt en waarom het goed omgaan met gedoe tot betere organisaties leidt.
opinie
Leiderschap
22 februari 2013
Nienke van Oeveren
1-2 minuten leestijd
Als senior trainer bij Nieuwe Dimensies begeleidt Carin Suurenbroek organisaties in veranderingen waarin leiderschap en teamontwikkeling centraal staan. Vanuit een diepgaande interesse in wat mensen beweegt, zit zij in het trainersvak. Haar top 3: Kun je een rups leren vliegen?, De vijf frustraties van teamwork en Synchroniciteit. Dat vraagt om haar uitleg...
interview
Verandermanagement
14 februari 2013
Hans van der Klis
5-6 minuten leestijd
Veranderen zonder weerstand, het is mogelijk. Dat schrijven Marck Oostra en Paul Devilee in hun boek Theaterinterventies waarin zij twaalf interventievormen bespreken die daarbij van dienst kunnen zijn. ‘Theaterinterventies zorgen dat betrokkenen bij een verandertraject zich met de perspectieven van anderen verbinden’, zegt Oostra.
recensie
Verandermanagement
12 februari 2013
Sietse Rauwerdink
2-3 minuten leestijd
Het 'Praktijkboek Large Scale Intervention' van De Wilde en Van Nistelrooij zet aan tot reflectie op verandering. Een dag op de hei is niet afdoende om het systeem te betrekken én te veranderen. Geen boek voor instrumentfetisjisten, maar wel voor veranderaars die diepgang zoeken in hun procesaanpak.
nieuws
Verandermanagement
11 februari 2013
Pierre Pieterse
1-2 minuten leestijd
Waarde creëren voor verschillende stakeholders is lastig, omdat het dan gaat om meer dan geld alleen. Traditionele tools zoals de SWOT-analyse werken vaak averechts. Organisaties hebben dus andere instrumenten nodig om tot strategische keuzes te komen, concludeert Paul Kloosterboer in zijn nieuwe boek Van Waarnemen naar Waarmaken.
opinie
Personeelsmanagement
8 februari 2013
Nienke van Oeveren
1-2 minuten leestijd
Jakob van Wielink is senior coach, adviseur en trainer Leiderschap en Organisatieontwikkeling bij de Boertiengroep. Hij is expert op het gebied van verlies en verandering op het werk, waarover hij veel publiceert. Hij is tevens opleider van toekomstige coaches en verliesbegeleiders. Aan welke 3 boeken heeft hij veel gehad?
recensie
Verandermanagement
5 februari 2013
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
De vraag of een organisatiecultuur daadwerkelijk veranderd kan worden, zal wel altijd onderwerp van discussie blijven. Over de mogelijkheid culturen effectief te beïnvloeden, is de eensgezindheid groter, al dient zich dan onmiddellijk de vraag aan: hoe? Dat legt Marcella Bremer uit in Organizational Culture Change.
recensie
Verandermanagement
31 januari 2013
Nienke van Oeveren
2-3 minuten leestijd
In dienstverlenende organisaties is iedereen gastheer (m/v) van de organisatie. De zogenaamde 'moodmakers' zijn medewerkers die daarin uitblinken: zij geven gasten een welkom gevoel en spelen in op hun behoeften. De kunst is de energie van deze moodmakers te gebruiken als inspiratiebron voor anderen. In Mood Maker laten John Hokkeling en Laura de Mar zien hoe gastvrije organisaties kunnen worden ontwikkeld en wat daarvoor nodig is. Managementboek vroeg drie lezers naar hun mening over dit boek.
recensie
Verandermanagement
28 januari 2013
José Otte
'Doen wat werkt' gaat over oplossingsgericht werken. Auteur Coert Visser legt uit wat oplossingsgericht werken is voor de manager, de coach, de adviseur en docent. Hij geeft praktische uitwerkingen en herkenbare voorbeelden.
recensie
Verandermanagement
25 januari 2013
Timon Sibma
2-3 minuten leestijd
'Dit boek is op zijn gebied de nieuwe professionele standaard.' Met deze zin op de achterkant van het boek zetten Annemieke Stoppelenburg, Léon de Caluwé en Jac Geurts hoog in met de inhoud van hun boek 'Gaming - Organisatieverandering met spelsimulaties'. Maken zij deze verwachting waar?
achtergrond
Algemeen management
22 januari 2013
Justin van Lopik
6-9 minuten leestijd
Het vakgebied management en organisatie is inmiddels meer dan honderd jaar oud. In die tijd zijn er gigantisch veel onderzoeken naar gedaan, theorieën over gevormd en hulpmiddelen voor bedacht. Niet alles daarvan was altijd even relevant, en de factor tijd speelt uiteraard ook een rol. Welke denkers uit de jaren ’50 zijn nog relevant in een tijd dat continue verandering de norm is geworden? Vier recente overzichtswerken langs de meetlat!
recensie
Organisatiekunde
21 januari 2013
Nico Jong
3-4 minuten leestijd
We hebben veel aan Frederick Taylor en zijn 'Principles of Scientific Management' te danken. De afgelopen honderd jaar zijn bijna alle organisaties met zijn gedachtegoed aan de slag gegaan en in grote delen van de wereld heeft dat geleid tot een enorme welvaart.
opinie
Verandermanagement
11 januari 2013
Nienke van Oeveren
1-2 minuten leestijd
Tjip de Jong is als adviseur en onderzoeker verbonden aan Kessels & Smit, The Learning Company. In 2010 verdedigde hij een proefschrift dat dieper inging op de relatie tussen sociale netwerken, leerprocessen en innovatie. Hoe ziet zijn top 3 eruit?
interview
Verandermanagement
2 januari 2013
Pierre Spaninks
11-15 minuten leestijd
Nederland telt nogal wat deskundigen op het gebied van verandermanagement. Van hen is prof. dr. Anton Cozijnsen bepaald niet de minste. Al meer dan dertig jaar probeert hij zijn vak steviger te onderbouwen en managers te helpen hun projecten beter aan te sturen. Dit voorjaar verschijnen er maar liefst drie nieuwe boeken van zijn hand, waaronder De 7 V’s van verandermanagement. Een gesprek over de kloof tussen wetenschap en praktijk.
recensie
Organisatiekunde
2 januari 2013
Eric van Arendonk
2-3 minuten leestijd
'Terug naar de bedoeling' is de ondertitel van 'Verdraaide organisaties' van Wouter Hart, op zich is het woord bedoeling een raar woord wat ik niet direct kon plaatsen. Dit werd door het lezen van het boek al vrij snel weggenomen. Het gaat erom dat processen binnen organisaties nogal eens weglopen van wat er nu eigenlijk er mee bedoeld werd.
interview
Leiderschap
31 december 2012
Jeroen Ansink
12-16 minuten leestijd
Hij is waarschijnlijk de bestverkopende managementauteur aller tijden. Kenneth Blanchard heeft al meer dan vijftig boeken over leiderschap geschreven, en heeft genoeg materiaal voor nog eens vijftig meer. Gesprek met een vrolijke, onbevangen, en diepgelovige man. ‘Jezus was de beste One Minute Manager ooit.’
interview
Algemeen management
20 december 2012
Ronald Buitenhuis
4-5 minuten leestijd
Organisaties laten zich veel te veel leiden door systemen en verliezen daarmee de ‘bedoeling’ uit het oog. Met als gevolg een complexe en dure bedrijfsvoering en een matige dienstverlening. Wouter Hart pleit er in Verdraaide organisaties voor om de ‘pijl om te draaien’.