OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Verandermanagement
Hier vindt u artikelen rond boeken over veranderkunde en verandermanagement. Van Verdraaide organisaties en draagvlak tot weerstand. Alles voor wie organisaties wil veranderen.
Pagina 58 van 1.635 resultaten
interview
Economie
26 november 2013
Pierre Spaninks
12-17 minuten leestijd
Met De kunst van veranderen verschijnt het derde Nederlandse boek in korte tijd over hoe je het doet als het anders moet. Was dat nou nodig? Absoluut, vinden Marco de Witte en Jan Jonker. ‘Wij hebben het niet meer over hoe je erwtjes slimmer in een potje kunt stoppen maar over hoe we met zijn allen de energietransitie kunnen maken. Dat kun je niet ontwerpen, dat moet je ontdekken en ontwikkelen.’
nieuws
Algemeen management
22 november 2013
Justin van Lopik
3-4 minuten leestijd
Geen procedures, geen preventiemedewerkers, geen afdeling communicatie en geen specialisten in dienst. Geen eigen gebouwen. Geen afdelingen ICT, inkoop en kwaliteitsbewaking. Geen budgetten. HKZ en ISO? ‘Doen we niet aan mee.’ De zaal bij het Managementboek Event Verdraaide organisaties klappert met de oren. Is dit echt hoe een zorginstelling met 150 locaties en 2300 medewerkers georganiseerd is?
recensie
Verandermanagement
19 november 2013
Angelina Hammond
'Waar een wil is, is succes (Zó komt de zaak in beweging!)'van Dirk-Jan de Bruijn behandelt verandermanagement binnen organisaties en bedrijven. Al wil de auteur het woord 'verandermanagement' liever aan de wilgen hangen. Hij is namelijk van mening dat men verandering (lees: interne verandering op psychologisch vlak) niet kan sturen of afdwingen volgens de standaard managementmanieren. Dit standpunt onderbouwt hij overtuigend. Zijn verhaal is vooral voor directie en middenkader, die hun medewerkers of collega's in beweging willen brengen, een aanrader.
recensie
Verandermanagement
19 november 2013
Antonia van Houdt-Stoel
1-2 minuten leestijd
Waarom kopen mensen een Clocky, een wekker op wielen, in de wetenschap dat ze dan 's ochtends op handen en voeten een rondstuiterende, op hol geslagen wekker moeten vangen? Dan en Chip Heath beogen in 'Switch 'het patroon bloot te leggen waarlangs succesvolle veranderingen tot stand komen. In dit streven halen de schrijvers diverse anekdotes en spraakmakende onderzoeken aan.
interview
Algemeen management
18 november 2013
Jeroen Ansink
5-6 minuten leestijd
Bedrijven worden onbewust gestuurd door hun nationale erfgoed, zegt de Deense headhunter Kai Hammerich in Fish can’t see water. Deze culturele achtergrond kan een bedrijfsstrategie maken of breken. ‘Er schuilt een waarheid in nationale clichés.’
column
Non-profit
18 november 2013
Dirk-Jan de Bruijn
2-3 minuten leestijd
Meer en meer begint er een geluid door te dringen waarbij we niet meer moeten denken vanuit instituties maar vanuit het belang van het maatschappelijke vraagstuk. Weg dus met dat traditionele verticale denken in de sfeer van ‘wij weten wel wat goed voor u is’. Richt je op samenwerkingsverbanden gebaseerd op de filosofie van netwerken.
nieuws
Algemeen management
7 november 2013
Justin van Lopik
De Orde van organisatieadviseurs (Ooa) heeft Paul Kloosterboers Van Waarnemen naar Waarmaken gekozen als beste boek over organisatieadvies van 2012. Dat maakte de vijfkoppige jury bekend tijdens de ‘Dag van de Orde’. Het boek werd verkozen uit een lijst van 60 inzendingen en een shortlist van 3 boeken.
recensie
Verandermanagement
31 oktober 2013
Pierre Spaninks
2-3 minuten leestijd
Wetenschappelijk onderzoek naar veranderprocessen levert veel kennis op waar de praktijk zijn voordeel mee kan doen. Dat gebeurt ook wel, maar nog lang niet genoeg - vinden Steven ten Have en Wouter ten Have. Met hun nieuwste boek Veranderkracht willen zij managers inspireren om de lat een stukje hoger te leggen, voor zichzelf en voor hun organisaties.
nieuws
Algemeen management
28 oktober 2013
Bertrand Weegenaar
1-2 minuten leestijd
Waardevolle boodschappen kunnen vaak verpakt zijn in een bescheiden vorm. Twitter met haar kenmerk van 140 tekens toont dat al enige jaren aan. Of het nu gaat om snel laatste nieuws, trending topics als #BlackPeet, of het eerste nieuws gemeld door @anonymous. De bedenkers van Twitter zullen hun inspanningen binnenkort bekroond zien met een beursgang. Menno Lanting twitterde er een boekje over open: Lead with a Tweet.
recensie
Verandermanagement
21 oktober 2013
Robert Paul Schwippert
Over verandertrajecten zijn al boekenkasten vol geschreven. En ook niet- rationele factoren zoals emoties en onderbuik gevoel worden hierbij in de literatuur vaak genoemd. Maar hoe zit het nou eigenlijk met rol van ons brein? Welke krachten prikkelen ons brein en hoe bepalen deze ons gedrag? Simon Sijbrand leert ons in de Trigger Zone door middels van een cocktail van neurowetenschappen, psychoanalyse en veranderkunde wat de invloed is van deze factoren in de praktijk van alle dag.
nieuws
Verandermanagement
11 oktober 2013
Nienke van Oeveren
1-2 minuten leestijd
‘Je wilt sturing geven aan een verandering die echt iets oplevert en waar veel mensen bij betrokken zijn.’ Hoe voer je dit uit, zorg je dat er echt een gedragsverandering en dus resultaat komt? Ronald van Westering vertelt het tijdens het boekevent De 4 disciplines van uitvoering. ‘De methode lijkt makkelijk, maar is moeilijk om echt goed te doen.’
interview
Verandermanagement
11 oktober 2013
Ronald Buitenhuis
5-7 minuten leestijd
Het Fyra-debacle, de ramp met de kernreactor in Fukushima, ziekenhuisblunders, de ramp met de Challenger… Heel veel risico’s waren wel degelijk in kaart gebracht. En toch ging het fout. ‘Vooral omdat het menselijk gedrag rond risico’s in de beoordelingen niet mee werd genomen’, concluderen Walter Zwaard en Cecile van der Velde in hun nieuwe boek: Van risico-inventarisatie naar cultuurverandering. Ronald Buitenhuis sprak met Cecile van der Velde.
recensie
Verandermanagement
3 oktober 2013
Sietse Rauwerdink
2-3 minuten leestijd
'Verandermanagement in 28 lessen' is een onmisbaar en uniek werk in de wereld van verandermanagement. Verwacht geen wetenschappelijke onderbouwing, maar wel een complete en persoonlijke inkijk in de veranderpraktijk van één van Neerlands meest ervaren veranderexperts: Jaap Boonstra.
interview
Verandermanagement
1 oktober 2013
Paul Groothengel
6-9 minuten leestijd
Kunnen we de crisis overleven door te verbeteren waar we goed in zijn? Of moeten we juist radicaal het roer omgooien? In het boek Re-inventing business laten Henk Volberda, Frans van den Bosch en Kevin Heij zien waarom en hoe bedrijven hun businessmodel innoveren. Een gesprek met Henk Volberda.
interview
Verandermanagement
30 september 2013
Pierre Spaninks
7-9 minuten leestijd
De een komt vaker over de vloer bij bedrijven, de ander bij not for profits. De een legt meer de nadruk op strategie en structuur, de ander op gedrag en vertrouwen. Toch werken Willem Vrakking en Anton Cozijnsen al meer dan dertig jaar samen aan hun gedeelde ambitie: een echte wetenschap te maken van hun vak, de veranderkunde. Een dubbelinterview, naar aanleiding van het verschijnen van hun Basisboek veranderkunde.
nieuws
Verandermanagement
27 september 2013
Jeroen Ansink
Ondernemingen die zaken doen in het buitenland zullen het ongetwijfeld aan den lijve hebben ondervonden: wat geldt als een goede eigenschap voor de ene cultuur, geldt niet zelden als een zwakte in een ander land. Amerikaanse bedrijven omhelzen een can-do mentaliteit die uitnodigt tot snelle actie. Aziatische bedrijven koersen juist op geduld.
opinie
Coaching en trainen
27 september 2013
Nienke van Oeveren
1-2 minuten leestijd
Drs. Annemieke Nijman (1969) van Op het Balkon is een ervaren gedragscoach en bemiddelaar/mediator. Zij begeleidt individuen en teams en is gefascineerd door gedrag en geboeid door conflicten. Daarnaast schrijft zij voor online magazine Twistit. Haar interesse blijkt ook uit haar top 3 van boeken.
recensie
Verandermanagement
24 september 2013
Kilian Bennebroek Gravenhorst
4-5 minuten leestijd
Als organisatieadviseur, onderzoeker en docent ben ik goed bekend met de publicaties van Jaap Boonstra. Ik was in eerste instantie verrast toen ik 'Verandermanagement in 28 lessen' in de brievenbus vond. Gaat Boonstra nu ook al op de populaire toer? Het lijkt namelijk een luchtige verzameling korte verhalen, maar als je het boek echt tot je neemt ontdek je dat het vol staat met essentiële kwesties uit het vak. Enerzijds heel toegankelijk opgeschreven, anderzijds vol stof tot nadenken en om je eigen handelen aan te spiegelen.
nieuws
Algemeen management
24 september 2013
Bertrand Weegenaar
Met de prettige geuren van de jaarlijkse managementboek BBQ in de neusgaten, vergaderde de juryleden. De eerste bijeenkomst van de jury van het Managementboek van het jaar 2014 vond vrijdag 30 augustus plaats. Update I.
interview
Advisering
18 september 2013
Ronald Buitenhuis
7-10 minuten leestijd
700.000 exemplaren gingen er wereldwijd al over de toonbank van Business Model Generatie. Het lijkt erop dat men in de huidige barre tijden naarstig op zoek is naar nieuwe businessmodellen. Met een hoofdrol voor de even prettige als visuele maar vooral voor de wat langere termijn doeltreffende aanpak van Alexander Osterwalder. ‘Businessmodellen zijn als yoghurt in de koelkast. Het bederft, maar veel sneller dan tien jaar geleden’, aldus de Zwitserse goeroe.