OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Verandermanagement
Hier vindt u artikelen rond boeken over veranderkunde en verandermanagement. Van Verdraaide organisaties en draagvlak tot weerstand. Alles voor wie organisaties wil veranderen.
Pagina 57 van 1.635 resultaten
interview
Verandermanagement
2 april 2014
Paul Groothengel
4-6 minuten leestijd
Met zijn boek Vandaag doen wat morgen nodig is geeft consultant Rob Fijlstra bestuurlijk Nederland er flink van langs. Hij pleit voor het rigoureus opschudden van verouderd denken over organiseren en leidinggeven. De bestuurlijke elite moet veranderen, of plaatsmaken voor jonge talenten. Hoe eerder, hoe beter.
recensie
Verandermanagement
21 maart 2014
Jan Hoogstra
2-3 minuten leestijd
In deze roerige economische tijden is verandering aan de orde van de dag. Zijn het geen reorganisaties dan moeten medewerkers wel marktgerichter worden. Het boek ‘Praktijkboek Veranderdiagnose’ onder redactie van Rob van Es bevat een aantal praktijkvoorbeelden rondom verandering en het daarbij toepassen van het model veranderdiagnose. Interessante casussen waarbij echter de basis (het model) ontbreekt.
recensie
Verandermanagement
20 maart 2014
Sipke Wagenaar
2-3 minuten leestijd
Voor Jaap Boonstra is het veranderen van organisaties een avontuur, net als een tocht door een onbekend berglandschap. In zijn ‘Verandermanagement in 28 lessen’ neemt hij je mee op een denkbeeldige reis door een ruw landschap. In 7 etappes laat Jaap Boonstra zien wat er allemaal bij een veranderavontuur komt kijken. Hij weet op boeiende wijze de aandacht van de lezer vast te houden, waardoor het boek, naast heel informatief en leerzaam, ook nog eens een lust is om te lezen. Wil je niet de gehele reis meemaken? Stap dan gewoon onderweg in en geniet van datgene dat jou interesseert.
nieuws
Verandermanagement
12 maart 2014
Jeroen Ansink
1-2 minuten leestijd
Het is misschien het meest actuele probleem in het bedrijfsleven: in een tijd waarin het concurrentielandschap sneller verandert dan ooit, wordt het voor organisaties steeds moeilijker om mee te kunnen komen. Volgens de Amerikaanse leiderschapexpert John Kotter heeft dit alles te maken met de hiërarchische stroperigheid waarmee ondernemingen hun strategie formuleren en implementeren.
recensie
recensie
Verandermanagement
6 maart 2014
Marthe van der Molen
Vermoeid van een dag skiën lig ik in bed. Er is geen televisie op de kamer en ik voel mij genoodzaakt toch maar te beginnen aan dat managementboek over organisatieontwikkeling wat ik graag wilde recenseren. In de waan van de dag is dat blijven liggen. Het einde van 'Het et-cetera-principe' blijkt gelijktijdig geruststellend en frustrerend...
column
Algemeen management
25 februari 2014
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
De longlist die via de shortlist uiteindelijk leidt tot het Managementboek van het Jaar is altijd een weerspiegeling van dat boekenjaar. En die weerspiegeling laat zien dat de crisis het boekenvak niet heeft overgeslagen. De tijd dat gegarandeerde winnaars al in de voorfase over elkaar heen buitelden, ligt even achter ons.
recensie
Verandermanagement
25 februari 2014
Nienke van Oeveren
2-3 minuten leestijd
In de managementliteratuur wordt vaak de indruk gewekt dat organisaties het resultaat zijn van wat managers allemaal willen, besluiten en aansturen. Hoogleraar Thijs Homan herkent de populaire gangbare managementverhalen met hun aannames en modellen in de dagelijkse praktijk nauwelijks. Reden voor hem om uit te werken hoe de organisatiewereld echt functioneert. Dit resulteerde in Het et-cetera-principe.
recensie
Verandermanagement
12 februari 2014
Martin van Staveren
Wat is er al niet gezegd en geschreven over organisatieontwikkeling? Veel, maar nog lang niet alles, zo blijkt uit het magistrale boek ‘Het et-cetera principe - Een nieuw perspectief op organisatieontwikkeling’. Het is geschreven door Thijs Homan, hoogleraar Change and Implementation bij de Open Universiteit. Eerst een kleine waarschuwing, het lezen van dit boek kan af en toe een ongemakkelijk gevoel oproepen, dat bij gewoon verder lezen dan weer wel wordt omgezet in fascinatie en verwondering.
recensie
Verandermanagement
4 februari 2014
Pierre Spaninks
3-4 minuten leestijd
Een boek voor en door veranderaars, dat geen alomvattende theorie wil bieden maar wel een handzaam model om naar de praktijk te kijken. Dat is De kunst van veranderen van Marco de Witte en Jan Jonker.
interview
Verandermanagement
28 januari 2014
Pierre Spaninks
7-9 minuten leestijd
In Het et-ceteraprincipe ontwikkelt Thijs Homan een radicaal alternatief voor onze traditionele kijk op de ontwikkeling van organisaties. Verandering is het resultaat van datgene waar alle mensen binnen en buiten de organisatie mee bezig zijn. Managers hebben daar relatief weinig controle over. ‘De vraag is natuurlijk hoe je dán de doelstellingen kunt realiseren waar je voor staat?’
nieuws
Psychologie
27 januari 2014
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
Met een spelletje als ‘Mens erger je niet’ hebben we de sociale vaardigheid ‘tegen je verlies kunnen’ geleerd. En van spelletjes als ‘domino en kaarten’ leren kinderen tellen. En dat oude mensen slimme mensen zijn. Honderden partijtjes schaak leert de spelers om strategie aan tactiek te koppelen.
recensie
Algemeen management
22 januari 2014
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Elk bedrijf is ooit gestart vanuit een ambitie en soms zelfs vanuit een droom. De droom om de beste te worden in de sector. Volgens Wessel Berkman is bij veel organisaties die ambitie verdwenen. In Management zoals het bedoeld is beschrijft Berkman de knelpunten binnen bedrijven en geeft hij pragmatische oplossingen. Managers moeten volgens hem weer doen waar ze verantwoordelijk voor zijn: zorgen voor organische groei.
nieuws
Verandermanagement
13 januari 2014
Jeroen Ansink
1-2 minuten leestijd
Stel uzelf de volgende twee vragen: ‘een voorbeeld van een vogel is een (...)’, en ‘een vogel is een voorbeeld van een (...)’. De eerste vraag kan bijna routineus beantwoord worden door vogels te zien als een afgebakende groep met allerlei subgroepen. De tweede vraag is echter een stuk prikkelender omdat het ons dwingt om inductief te denken: hoe verhoudt een vogel zich tot de rest van de wereld?
recensie
Verandermanagement
10 januari 2014
Nico Jong
De huidige management- en organisatiepraktijk werkt met aannames over hoe organisaties functioneren en veranderen. Aannames bovendien, die meestal impliciet blijven, maar wel veel invloed hebben op hoe we tegen onze eigen organisatiewerkelijkheid aankijken en onze ervaringen interpreteren. Hoogleraar Thijs Homan herkent de populaire gangbare managementverhalen met hun aannames en modellen in de dagelijkse praktijk echter nauwelijks. Reden voor hem om dan maar eens uit te werken hoe de organisatiewereld echt functioneert. Dit resulteerde in 'Het et-cetera-principe'.
recensie
Verandermanagement
7 januari 2014
Pierre Spaninks
2-3 minuten leestijd
Organisatieontwikkeling moet je goed managen, anders komt er niks van terecht. Tenminste, dat is wat de literatuur ons wil doen geloven. Maar wat, vraagt Thijs Homan zich af in Het et-cetera-principe - Het nieuw perspectief op organisatieontwikkeling als bij nadere beschouwing het management amper invloed op het resultaat blijkt te hebben? Wat, als er in de praktijk van alledag hele andere dynamieken aan het werk zijn?
recensie
Verandermanagement
2 januari 2014
Louis Thorig
Het vakgebied veranderkunde heeft een historie van ongeveer 65 jaar, maar heeft lange tijd in haar ontwikkeling stilgestaan. Het was geen échte wetenschap. Het is tijd om veranderkunde in een nieuw perspectief te plaatsen en dat doet Anton Cozijnsen in zijn nieuwste boek 'De 7 V's van verandermanagement'. Volgens de auteur zijn veranderaanpakken pas te ontwikkelen als de relevante kritische risicofactoren of faalfactoren in detail in kaart zijn gebracht en je daarop gaat sturen.
recensie
Organisatiekunde
6 december 2013
Nienke van Oeveren
2-3 minuten leestijd
Met 'Verdraaide organisaties' bieden Wouter Hart en Marius Buiting houvast aan iedereen die met minder krampachtige beheersbaarheid betere resultaten wil halen. Met herkenbare voorbeelden en een krachtig basismodel. Wat vinden de klanten van Managementboek.nl van dit boek?
interview
Personeelsmanagement
3 december 2013
Pierre Spaninks
6-9 minuten leestijd
Mensen, organisaties, strategie en verandering. Daarom draait het voor de gebroeders Ten Have. Zij ontwikkelen visies op verandering waar mensen in de praktijk wat mee kunnen en die wetenschappelijk hout snijden. Hun nieuwste boek gaat over wat er nodig is voor een effectief veranderingsproces. ‘Als je Veranderkracht tekortschiet, moet je hem verder ontwikkelen.’
interview
Algemeen management
28 november 2013
Jeroen Ansink
11-16 minuten leestijd
Een naar eigen zeggen ‘idealistische pragmaticus’ wiens interesse in het bedrijfsleven bij toeval is gewekt. Peter Senge is de man die het systeemdenken heeft geïntroduceerd. ‘We leven in een wereld van ongekende interdependentie.’