OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Verandermanagement
Hier vindt u artikelen rond boeken over veranderkunde en verandermanagement. Van Verdraaide organisaties en draagvlak tot weerstand. Alles voor wie organisaties wil veranderen.
Pagina 42 van 1.635 resultaten
column
Verandermanagement
27 januari 2017
Peter Camp
2-3 minuten leestijd
De verhouding tussen de generaties wijzigt. Door nieuwkomers, de stijgende gemiddelde leeftijd en de veranderende gezinssamenstelling wordt onze samenleving steeds kleurrijker.
recensie
Verandermanagement
27 januari 2017
Nico Jong
2-3 minuten leestijd
Verandering moet beklijven, anders heeft zij weinig zin. Een verandering die beklijft wordt zichtbaar in ander (organisatie)gedrag. Dat is het uitgangspunt van het nieuwe boek van Jaap van ’t Hek en Leike van Oss. In Onomkeerbaar bieden zij hun kennis, kunde en ervaring op dit gebied in compacte vorm aan.
preview
Non-profit
27 januari 2017
Johan Faber
3-4 minuten leestijd
In Het werkt! beschrijft Johan Faber hoe zorginstelling Philadelphia het roer een paar jaar geleden radicaal omgooide. Minder systeem en minder regels, meer aandacht voor de cliënten – voornamelijk mensen met een verstandelijke beperking. Een preview.
recensie
Verandermanagement
27 januari 2017
Henny Portman
4-6 minuten leestijd
Rini van Solingen en Vikram Kapoor hebben de businessroman De responsive enterprise, in 9 stappen naar een snelle en wendbare organisatie geschreven. In dit boek volgen we Ron, directeur bij een groot internationaal maar bureaucratisch bedrijf, en Mark, directeur-eigenaar van een jong snelgroeiend bedrijf.
interview
Verandermanagement
25 januari 2017
Peter Spijker
4-6 minuten leestijd
Hoe gaat een manager of bestuurder effectief om met complexe vraagstukken? Door als een sterke, daadkrachtige leider knopen door te hakken? Eric Spaans, Gemma van der Ploeg en Rolf Resink vinden van niet. In Hoe richt je een zwerm? Een eenvoudige aanpak voor complexe vraagstukken stellen de drie auteurs dat complexe vraagstukken een andere visie en aanpak vereisen. Een aanpak waarmee je duurzame veranderingen realiseert door productieve ontmoetingen of werkateliers te organiseren voor de betrokken partijen.
recensie
Leiderschap
24 januari 2017
Daan Scheffers
2-4 minuten leestijd
Verslaafd aan organiseren is een soepel geschreven boek dat analyseert hoe organisaties verslaafd zijn aan bijvoorbeeld macht, hiërarchie en controlemechanismen. Tjip de Jong benoemt een aantal ingesleten patronen en gedragingen binnen organisaties die iedere adviseur of leidinggevende weleens tegen komt.
interview
Verandermanagement
23 januari 2017
Bert Peene
6-8 minuten leestijd
Eigenaarschap is misschien wel de allerbelangrijkste voorwaarde om een verandering te laten slagen. Zonder eigenaarschap verdampt ieder verandersucces vroeger of later. Maar eigenaarschap creëren blijkt in de praktijk nu juist zo moeilijk en dat komt volgens Leike van Oss en Jaap van ’t Hek vooral omdat wens en werkelijkheid onvoldoende door ‘mogelijkheid’ met elkaar verbonden worden. In hun boek Onomkeerbaar leggen zij uit wat ‘mogelijkheid’ inhoudt en hoe je het kunt gebruiken om verandersuccessen onomkeerbaar te maken. Anders gezegd: hoe je eigenaarschap creëert.
recensie
Verandermanagement
20 januari 2017
Frank van Kuijck
3-5 minuten leestijd
Verbeter de wereld begin bij jezelf! Dat lijkt makkelijk gedaan maar is het dat ook? Hoe vaak zitten we vastgeklonken in bestaande processen, patronen, procedures en systemen en hebben we niet het lef om verandering te weeg te brengen?
recensie
Leiderschap
18 januari 2017
Yolanda van Heese
3-4 minuten leestijd
Hoe zorg je ervoor dat medewerkers betrokken zijn en proactief aan de slag gaan? Die vraag stelde David Marquet zichzelf toen hij kapitein werd op de USS Santa Fe, een nucleaire onderzeeboot van de Amerikaanse marine en een passieve bemanning aantrof. Marquet heeft zijn inzichten opgeschreven in Gooi het roer om!. Daarin geeft hij praktische tips over mensen motiveren en een kijkje in de wereld aan boord van een onderzeeër.
recensie
Verandermanagement
18 januari 2017
Jan Hoogstra
3-5 minuten leestijd
In Aanstekelijk veranderen, sturen zonder te dwingen geeft de schrijver Jeroen Busscher een andere kijk op veranderen. Niet van boven af opgelegd of via verandertrajecten, maar vanuit het aanstekelijke, hij noemt dit sociale infectie. Wordt dit de toekomst voor veranderen?
column
Verandermanagement
17 januari 2017
Eric Spaans
3-4 minuten leestijd
Het pleidooi van SG Camps van het ministerie van EZ voor een moderne aanpak voor complexe vraagstukken, is duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten van de commentatoren van het FD. Zij pleiten voor krachtige politici die ons niet alleen een stip op de horizon voorhouden maar ons daar ook nog eens naartoe leiden. Was het maar zo simpel. Dan waren heel wat ingewikkelde maatschappelijke problemen al lang opgelost. Eric Spaans denkt er het zijn van.
recensie
Verandermanagement
16 januari 2017
Bert Peene
3-5 minuten leestijd
Het woord ‘veranderdramatiek’ gebruikt hij niet, maar de gevolgen van mislukte veranderprojecten die Anton Cozijnsen in zijn boek De 7 V’s van verandermanagement noemt, kunnen gemakkelijk onder die noemer worden samengebracht. Verspilde tijd, geld en energie. En frustratie, conflicten, verslechterde sfeer en veranderapathie. En dat in maar liefst zeventig tot tachtig procent van alle pogingen tot duurzame verandering van gedrag van mensen in organisaties. Althans, dat is de ‘successcore’ die gezaghebbende bronnen al jaren noemen.
recensie
Verandermanagement
11 januari 2017
Carla Verwijs
1-2 minuten leestijd
Er is genoeg innovatiepotentie in Nederland, maar deze potentie wordt niet voldoende benut. Met die stelling begint Bart Stofberg Iedereen kan innoveren. We moeten ons innoverend vermogen benutten, meer gebruik maken van de nieuwsgierigheid die bij medewerkers aanwezig is en vooral gaan experimenteren.
column
Non-profit
10 januari 2017
Pierre Pieterse
3-5 minuten leestijd
In een interview in Managementboek Magazine (januari 2017) stelt Jaap Boonstra (hoogleraar organisatiedynamiek) dat ‘veranderprocessen in maatschappelijke organisaties spannender, weerbarstiger en ongrijpbaarder zijn dan veranderprocessen in de profit wereld’. Bruno Houben dient Boonstra van repliek.
preview
Personeelsmanagement
9 januari 2017
Maarten de Winter
3-4 minuten leestijd
Stel je eens voor dat je werkdruk niet alleen als probleem ziet maar het reguleren daarvan ook als mogelijkheid om gezond en effectief te organiseren. In Gelukkig druk?! is deze visie toepassingsgericht uitgewerkt. Een preview.
recensie
Verandermanagement
5 januari 2017
Frank van Kuijck
3-4 minuten leestijd
Hoe vaak maken we het niet mee dat een overleg vastloopt? Ondanks goede bedoelingen en intenties van vele betrokkenen komen we niet in beweging. In het boek Hoe richt je een zwerm? wordt duidelijk gemaakt wat hiervan vaak de redenen zijn.
recensie
Leiderschap
4 januari 2017
Corien Plaisier
1-2 minuten leestijd
Simon Sinek is vooral bekend van zijn Tedx verhaal en zijn boek Begin met het Waarom, waarin hij zijn theorie de ‘golden circle’ uitlegt. Sinek deelt daarin zijn overtuiging dat het er niet om gaat wat je doet, maar waarom je het doet.
recensie
Personeelsmanagement
4 januari 2017
Paul Misdorp
3-4 minuten leestijd
De titel van het boek dat Maarten de Winter in samenwerking met andere kennispartners van het waardenetwerk Archimedes heeft geschreven geeft precies het dilemma van deze tijd aan. Zijn we wel lekker druk bezig op ons werk, kunnen we dat zelf beïnvloeden en hoe doe je dat?
recensie
Leiderschap
3 januari 2017
Daan Koot
3-4 minuten leestijd
Veel verschillende organisaties lopen op een of andere manier vast in hun manier van werken. In het boek Verslaafd aan organiseren schetst Tjip de Jong hoe organisaties vastlopen in een patroon dat hij vergelijkt met een verslaving aan middelen.
interview
Non-profit
3 januari 2017
Ronald Buitenhuis
7-10 minuten leestijd
Commerciële bedrijven versus maatschappelijke organisaties. Het is als sport versus spel. Profit is keiharde sport, met spelregels een afgebakend speelveld en aan het einde een winnaar of verliezer.